Η πανδημία του κορονοϊού δοκίμασε τις αντοχές των συστημάτων Υγείας κανέδειξε τις παθογένειες τους τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ωστόσο έδωσε και την ευκαιρία για την αναδιοργάνωση τους, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 2021», που διοργάνωσε η Boussias και το Health Daily.
Η κ. Κοσμοπούλου αναγνώρισε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν σημαντικές αλλαγές ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία και οι επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με COVID-19 παράλληλα και με τους υπόλοιπους ασθενείς, ωστόσο όπως τόνισε πρέπει να υλοποιηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει στην Ελλάδα ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας. Βασικοί άξονες αυτών των μεταρρυθμίσεων όπως σημείωσε είναι η επιτάχυνση στα προγράμματα πρόληψης, η μείωση του clawback σε προϊόντα και υπηρεσίες, ο εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της Υγείας, βασικό βήμα για τον οποίο είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος που θα επιτρέψει και τη διασύνδεση των νοσοκομείων, η βελτίωση των υποδομών καθώς και η ενίσχυση της έρευνας για νέες θεραπείες μέσα από συνέργειες της φαρμακοβιομηχανίας με ερευνητικά κέντρα.

Η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε ακόμα μια φορά πως στη χώρα μας στην διάρκεια της πανδημίας η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενέτεινε την παραγωγή φαρμάκων, εξασφαλίζοντας όλα τ’ απαραίτητα φάρμακα, σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ασθενείς, ενώ τόνισε ότι εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χώρο τη Υγείας ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1,2 δις ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα στην επόμενη τετραετία, γεγονός που θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, τόνωση της οικονομίας αλλά και εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.