Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα χρόνο, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, εκτίμηση που στηρίζει στην αυξημένη παραγωγή εμβολίων που διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες. «Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται», δήλωσε συγκεκριμένα. Ο εμβολιασμός σύντομα θα είναι δυνατός ακόμη και για τα νήπια, σημείωσε. «Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα. Είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, ο Μπανσέλ απάντησε: «Από σήμερα σε έναν χρόνο υποθέτω».

Ο Στεφάν Μπανσέλ έκανε λόγο επίσης για αναγκαιότητα της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί το περσινό φθινόπωρο και σημείωσε ότι αναμένει πως οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις . Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες.
«Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.