Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, την προμήθεια και εγκατάσταση κτιριακού εξοπλισμού καθώς και τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση κατάλληλων υποδομών για την εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού με τη δωρεά του “Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος”, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η από 26.7.2021 τροποποίηση και αντικατάσταση της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται παρατάσεις έως 31/12/2021 σειράς διατάξεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα, προβλέπεται παράταση των συμβάσεων εργασίας προσωπικού στο υπουργείο Υγείας, παράταση συμβάσεων ιατρών ΕΟΔΥ, τσυμβάσεων οικογενειακών γιατρών, παράταση του μέτρου της επίταξης ειδικού νοσοκομειακού υλικού, και της υγειονομικής κάλυψης ανασφαλίστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινού ΑΜΚΑ και από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών των ΟΤΑ α’ βαθμού, χωρίς απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας των ενδιαφερόμενων καθώς και από άλλες διοικητικές δομές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εκτός από αυτές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 από τις προαναφερόμενες δομές και υπηρεσίες καθώς και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.), τα Καταστήματα Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες διοικητικές δομές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ορίζεται επίσης ότι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας ή εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης ή επιστροφής, δεν υπόκεινται σε εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων απομάκρυνσης κατά τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, η προσκόμιση στοιχείων προσώπων για την απόδοση Προσωρινού ΑΜΚΑ με σκοπό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, δεν συνδέεται με τον έλεγχο νομιμότητας παραμονής και εργασίας αυτών και περιορίζεται αποκλειστικά στους σκοπούς του προγραμματισμού της διενέργειας του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.