«Η πιο σημαντική πρόκληση για την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του καρκίνου, είναι η – αντίστοιχη με τα εμβόλια και φάρμακα για την covid-19 – κεντρική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες «δίκαιων τιμών» στα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα υψηλού κόστους, στις σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις (βιοδείκτες) και γονιδιακές θεραπείες που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η πολιτική της καθολικής κάλυψης και της ισότητας απέναντι στην «πανδημία» του καρκίνου, αλλά και η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Τα παραπάνω δήλωσε στην εισήγησή του, στην τηλεδιάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική κατά του Καρκίνου, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κ-μ στην πρόσβαση των πολιτών σε οργανωμένες υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της Υγείας, πρώιμης διάγνωσης, καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων με έμφαση στην εξατομικευμένη ιατρική και στην Ιατρική Ακριβείας, κατ’ οίκον παρακολούθησης, ανακουφιστικής φροντίδας και φροντίδας τελικού σταδίου.

Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ είναι ανάγκη να στηρίξει τα κ-μ στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και της ενσωμάτωσης των νέων αναγκών και προκλήσεων (όπως η πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα) στο σχεδιασμό της μετα-covid εποχής, με ενεργό ρόλο των Συλλόγων Ασθενών. Επιπλέον, ο Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στους συμπεριφορικούς παράγοντες, αλλά και στους κοινωνικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κακοήθων νεοπλασιών.