Έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, έδειξε ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι μεταξύ αυτών των επιπτώσεων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε χθες σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Όπως φάνηκε, η αυξημένη ψυχοπαθολογία των παιδιών σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία (τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους εφήβους), το φύλο (αυξημένα ποσοστά σε αγόρια), η ψυχολογική ή σωματική ευημερία τους, η κοινωνική υποστήριξή τους, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό τραύματος και ανθεκτικότητας των φροντιστών τους.

Παράλληλα, έρευνα που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία έδειξε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δραματικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021 με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια.