Ανησυχία προκαλούν οι αυξήσεις του ιικού φορτίου των λυμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως καταγράφηκαν στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού την εβδομάδα από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν. Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στον Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%). Στην Αττική, καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μεταβολή (+58%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, καθώς και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Λάρισα.