Τις περιπτώσεις των ασθενών με COVID-19 στις οποίες μπορούν να φανούν αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα διευκρινίζει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι όσοι ισχυρίζονται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι άμεση λύση για την Covid-19, «παραμυθιάζουν» του πολίτες.

Ο καθηγητής, ξεκαθαρίζει ότι τα εν λόγω σκευάσματα δουλεύουν μόνο στα αρχικά στάδια της ασθένειας και λόγω δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν μπορούμε να έχουμε επαρκείς ποσότητες για τον γενικό πληθυσμό. Σημειώνει ακόμα ότι μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. «Δεν είναι φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό. Αλλά πέραν αυτού, και λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεσή τους στον γενικό πληθυσμό.

Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής», αναφέρει συγκεκριμένα. Όσον αφορά το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξασφάλισε 220.000 δόσεις αντισωμάτων από την εταιρεία Eli Lilly, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 220.000 δόσεις για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ελλάδα, επομένως, με βάση τον πληθυσμό της θα πάρει περίπου 5.250 δόσεις. Δυστυχώς οι 220 χιλιάδες δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την Ε.Ε. Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια».