Ανησυχητική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζουν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς συγκριτικά με το 1990, τα ισχαιμικά επεισόδια έχουν ανέλθει το 2020 από την πέμπτη θέση στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν αναπηρίες και τα καρδιαγγειακά επεισόδια από την έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην τέταρτη. Το 1/3 των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα. Συνεπώς αποτελεί αναγκαιότητα η διακοπή του καπνίσματος, και σε περίπτωση που αυτή δεν είναι εφικτή, στρατηγικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Dr. Emil Toldy-Schedel, President of Harm Reduction Medical Society in Hungary, cardiologist, General Director of St. Ferenc Hospital, μιλώντας στο 2ο ΤHR International Media Meeting για Tobacco Harm Reduction, που έγινε χθες στη Βουλγαρία. Ο επιφανής καρδιολόγος επισήμανε ότι το κάπνισμα συνδέεται με δυσλιπιδαιμία, με 3% αύξηση χοληστερόλης, 9% αύξηση τριγλυκεριδίων και 5,7% μείωση HDL, υπέρταση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, κατά τη σύγκριση του τσιγάρου με συστήματα που λειτουργούν με θέρμανση και όχι καύση του καπνού (ETSH), οι τοξικές και εν γένει επικίνδυνες χημικές ουσίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 90%-95%.

Ο Δρ. Toldy-Schedel επίσης ανέφερε ότι το 2020 συγκροτήθηκε Task Force σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και άλλες 12 Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, με τρεις άξονες: διακοπή καπνίσματος, πρόληψη και μείωση της βλάβης. Σε αυτή την Task Force συμμετέχουν και 2 Έλληνες καρδιολόγοι, ο Κωνσταντίνος Κοσκινάς (Ελβετία) και ο Κωνσταντίνος Δάβος από το ΙΙΒΕΑΑ (Ελλάδα).