Μόλις 15 εκ των 54 αφρικανικών κρατών έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν, έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν στην ήπειρο, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα έως σήμερα, ένας στόχος που επετεύχθη από το σχεδόν 90% των υψηλού εισοδήματος χωρών, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες, που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο των πληθυσμών τους, τονίζει σε ένα δελτίο τύπου το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μπραζαβίλ.

Ο Χάουαρντ Κέιτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες. Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.