Ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες εκ μέρους του ΕΟΔΥ για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου στη δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων της εποχής του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο προκάτοχος οργανισμός του ΕΟΔΥ, είχε χρησιμοποιηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σε διάφορες υποθέσεις αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος που δεν είχαν σχέση με τις αρμοδιότητές του, δηλαδή τη δημόσια υγεία και την προστασία από λοιμώδη νοσήματα.

Για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ανωτέρω φορέας εντάχθηκε στις διατάξεις λειτουργίας του Δημοσίου και τα αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ξεκίνησαν έναν συστηματικό διαχειριστικό έλεγχο στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τμηματικές εκθέσεις αυτού του ελέγχου έφεραν στο φως σειρά πράξεων που αφορούν σε σοβαρά οικονομικά αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν εναντίον του Οργανισμού.

Κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχιση του ανωτέρω ελέγχου στο πλαίσιο της οικονομικής του εξυγίανσης, και την συνεργασία με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να παραπεμφθούν τα υπαίτια για διαφθορά πρόσωπα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Υπουργός ερωτάται αν τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση του ΕΟΔΥ έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με αυτές τις υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης αγωγής για την αποκατάσταση της επελθούσας ζημίας και της υποστήριξης της κατηγορίας κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.