Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, υπήρξε χθες στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του πρώτου σχετικά με την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον ιατρό και πρώην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επί ΣΥΡΙΖΑ Π. Γεωργακόπουλο. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση του
κ Ξανθού, ο ΙΣΑ, χωρίς να είναι μέλος του ο κ. Γεωργακόπουλος, κινήθηκε αυτεπάγγελτα, εγκαλώντας τον επειδή επέβαλλε μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τις προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα σε γιατρούς που έκαναν συστηματικά υπερσυνταγογράφηση.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι κάλυψε πολιτικά την ακραία συντεχνιακή και προσβλητική για το ιατρικό σώμα στάση του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα η επίκληση νομικίστικων δικαιολογιών και η ουσιαστική απροθυμία παρέμβασης του Υπουργού Υγείας σε μια υπόθεση που αφορά την ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, την προκλητή ζήτηση και σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου και τη μη τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής.

Απαντώντας ο κ. Πλεύρης, επεσήμανε ότι ο θεσμικός ρόλος του Υπουργού Υγείας δεν του επιτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση στις πειθαρχικές διαδικασίες και αποφάσεις των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Τόνισε δε ότι «ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός προσπαθεί να δημιουργήσει στην πραγματικότητα ένα πολιτικό ζήτημα, που αν υπάρχει, ευθύνεται ο ίδιος πρώτος γιατί για 16 μήνες το επέτρεψε», δεδομένου ότι η πρώτη απόφαση εναντίον του κ Γεωργακόπουλου ελήφθη στις 24 Απριλίου, επί υπουργίας του κ. Ξανθού.

Από τις 24 Απριλίου του 2018 που βγήκε η απόφαση του Πειθαρχικού Ελέγχου, της αυτεπάγγελτης πειθαρχικής διαδικασίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 δεν είδε αυτή την- όπως τη χαρακτηρίζει- «παράνομη» απόφαση για την οποία σήμερα έκανε ερώτηση»;