Η πορεία της πανδημίας συνολικά στη χώρα μας την εβδομάδα που πέρασε ήταν συνολικά πτωτική κατά 7%, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή και το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Τα παραπάνω δήλωσε στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών τεστ στην επικράτεια μειώθηκε στο 1% περίπου, ενώ υψηλή θετικότητα βλέπουμε στα αντιγονικά τεστ, σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ικαρία.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ αναφερόμενη σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον κύριο Τσιόδρα, τόνισε τη γραμμική συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου.

Για την πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είπε ότι στην επικράτεια είναι στο 69% όμως στη Θεσσαλονίκη ήδη έχει ξεπεράσει το 90%, όπως και στις υπόλοιπες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Μακεδονίας. Επίσης η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή στη ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με συμπολίτες τους, ίδιας ηλικίας, που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.