Προειδοποιητική 24ωρη απεργία όλων των εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων για τις 12 Οκτωβρίου 2021, προανήγγειλαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας Φροντίδας με αίτημα την επαρκή χρηματοδότηση της ΠΦΥ και την άμεση κατάργηση του clawback.
«Με την εφαρμογή του claw back και του rebate, συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν πληρώνονται σε αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν.

Είναι σαν να αναγκάζεις ένα εργαζόμενο να δουλεύει για 8 ώρες και ο εργοδότης να τον πληρώνει για 3», δήλωσε ο πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, Φ. Πατσουράκος, τονίζοντας ότι από τι 2013 που εφαρμόστηκε το μέτρο μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ Ι. Καραμηνάς τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας για τον κλάδο που θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες γεγονός που θα αναγκάσει πολλά εργαστήρια να κλείσουν. Ανέφερε δε ότι εξ’αιτίας των υποκοστολογημένων τιμών της εργαστηριακής ιατρικής υπάρχει άρνηση των νέων γιατρών να ακολουθήσουν την ειδικότητα του ακτινοδιαγνώστη, ενώ όσοι την επιλέγουν φεύγουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια έλλειψη γιατρών αυτής της ειδικότητας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου υπογράμμισε ότι παρότι το clawback εφαρμόστηκε για να συγκρατηθούν οι δαπάνες, εξορθολογισμός των δαπανών δεν έχει γίνει ακόμα. Οι εκπρόσωποι των φορέων ΠΦΥ, τόνισαν ακόμα ότι εξ’αιτίας της LONGCOVID, οι πολίτες που έχουν νοσήσει προσέρχονται για επιπλέον εξετάσεις, που δεν έχουν μπει σε ειδικό κωδικό, ενώ τόνισαν ότι πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε νέα σύμβαση για πολυγονιδιακές εξετάσεις για τις οποίες επίσης δεν υπάρχει χρηματοδοτική πρόβλεψη.