Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Οι πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική λειτουργία του θεσμικού οργάνου των νοσηλευτών».

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, οι εκλογές της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), προχώρησαν όπως είχαν προγραμματιστεί, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθούν οι υποψηφιότητες, ούτε οι εφορευτικές επιτροπές, ούτε φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για εκλογικά τμήματα 500 ψηφοφόρων.

Οι παρατυπίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Νοσηλευτών», στις εκλογές σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων:ανύπαρκτα πρακτικά για το άνοιγμα 2 καλπών, καμία αίτηση για επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή ταυτότητας της ΕΝΕ, ασφράγιστοι φάκελοι μπερδεμένοι με σφραγισμένους, καμία υπογραφή από τον ψηφοφόρο για επιβεβαίωση της συμμετοχής του, ενώ σε πολλά τμήματα οι εφορευτικές κατέγραφαν και αριθμούσαν τους πρώτους ψηφοφόρους έπειτα άφηναν κενές σελίδες και συνέχιζαν στις επόμενες την απλή καταγραφή των στοιχείων των υπόλοιπων ψηφοφόρων χωρίς πια να υπάρχει αρίθμηση.

Ακολούθως, η επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη, όπως έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΝΕ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη των αποτελεσμάτων του 2017, που βρίσκεται ακόμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα, δεν περιλαμβάνει τα πρακτικά των κεντρικών εφορευτικών επιτροπών των περιφερειακών τμημάτων.

Ο Υπουργός ερωτάται εάν το Υπουργείο ως εποπτεύων γνώριζε όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν εάν η εκλογική διαδικασία όπως περιγράφεται θεωρείται από το υπουργείο έγκυρη. Επίσης εάν παρέλαβε τα πρακτικά των εφορευτικών επικυρωμένα, ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθήθηκαν και εάν η ΕΝΕ σήμερα ανταποκρίνεται στο σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας της ως ρυθμιστικό σώμα όλων των νοσηλευτών.