Με μια σημαντική ανακοίνωση από Ελληνική επιστημονική ομάδα ξεκίνησε το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας Ιστολογίας Εμβρυολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και επιστημονικό συνεργάτη του Χειρουργικού Τμήματος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, βραβεύθηκε για την έρευνα «Διερεύνηση της συνήθους εντόπισης των θετικών μασχαλιαίων λεμφαδένων-φρουρών & συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων κρυοτομών και ιστολογικών βιοψιών» σχετικά με τον καρκίνο μαστού.

Η ομάδα του καθηγητή Μαριόλη-Σαψάκου συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις σπάνιων περιστατικών.

Πρόκειται για:

• Το κακοήθες λεμφοίδημα σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.
• Τις χειρουργικές τεχνικές όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός ιγνυακού βόθρου.
•Την χειρουργική επί αγγειακών ανατομικών παραλλαγών σε καρκίνο παχέος εντέρου.
Επιπλέον, συμμετείχε με τρία e-posters σχετικά με την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, την πρόληψη του λεμφοιδήματος, την διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό.
«Η συμμετοχή της επιστημονικής μας ομάδας στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας, όχι μόνο μας έδωσε την ευκαιρία να κοινοποιήσουμε το ερευνητικό μας έργο, αλλά παράλληλα να αποκτήσουμε νέες γνώσεις στο κεφάλαιο της πρόληψης και της διαχείρισης του λεμφοιδήματος σε μετεγχειρητικούς ασθενείς» επισημάνει ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος. Όπως εξηγεί,
«είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χειρουργοί να είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σχετικά με την πρόληψη του λεμφοιδήματος, την έγκαιρη διάγνωσή του, και την άμεση και αποτελεσματική θεραπευτική του προσέγγιση».