Από τις σαφείς απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, προκύπτει πως η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη όσον αφορά στην απεμπόληση της δέσμευσης περί μονιμοποίησης του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση των εκπροσώπων του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Δ. Τοσονίδου – Π. Παπανικολάου, μέλη ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΕΕ ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρουν, για τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην περίθαλψη, ο Υπουργός τόνισε ότι θα προχωρήσουν στα πλαίσια του προγράμματος RF της ΕΕ για ανασυγκρότηση μετά την επιδημία και ότι είναι επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν επιβάλλονται από την ΕΕ ως όρος συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων. Θα δοθεί παράταση στους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς για άλλους 6 μήνες (ως 31/3/22) με τροπολογία που ψηφίζεται 1/10/21. Υποτίθεται πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν ρυθμίσεις για μοριοδότηση των επικουρικών γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.

Έτσι και επίσημα από την νέα πολιτική ηγεσία επιβεβαιώνεται πως απεμπολείται η δέσμευση του ίδιου του ΠΘ τον Μάρτιο 2020 περί μονιμοποίησης επικουρικών. Επιπλέον δεν δόθηκαν απαντήσεις για πολλά κρίσιμα θέματα όπως «υποστελέχωση και ανάγκη για μαζικές προκηρύξεις θέσεων, υποχρηματοδότηση και ανάγκη συμπληρωματικής οικονομικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μισθολογικό νοσοκομειακών γιατρών κ.ά. Οι υγειονομικοί εξαγγέλλουν πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτωβρίου.