Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες ότι το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 θα απονεμηθεί στους επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής

. «Οι ανακαλύψεις τους ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά της φύσης εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, κάτι θεμελιώδες για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον» αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Αμερικανός Ντέβιντ Τζούλιους, 66 ετών, χρησιμοποίησε την καψαΐκίνη, το καυτερό συστατικό της πιπεριάς, για να αναγνωρίσει έναν υποδοχέα που βρίσκεται στις απολήξεις των νεύρων και αντιδρά στην υψηλή θερμοκρασία. Ο Λιβανέζος Άρντεμ Παταπούτιαν, 54 ετών, μελέτησε κύτταρα με ευαισθησία στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κλάση υποδοχέων που αντιδρούν σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Το βραβείο, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).