Με τη Βικτόρια να δηλώνει αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε χθες ότι η Αυστραλία θα αγοράσει 300.000 δόσεις του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου κατά της COVID-19 της MSD. Το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα για την COVID-19 αν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για τους ανθρώπους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, σύμφωνα με ειδικούς. Το φάρμακο αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι θεραπείες αυτές δείχνουν ότι θα μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς η Αυστραλία ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της τον ερχόμενο μήνα για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους.

Η MSD ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να κάνει αίτηση για την έγκριση για επείγουσα χρήση του φαρμάκου της το ταχύτερο δυνατόν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε αιτήματα προς τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Η Αυστραλία εξάλλου έχει εντείνει τους ρυθμούς της εμβολιαστικής της εκστρατείας, με το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της, και την πρωτεύουσα Καμπέρα να βρίσκονται σε λοκντάουν εβδομάδων για να καταπολεμήσουν το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού. Το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού σε όλη τη χώρα που έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 αναμένεται να φτάσει το 80% αργότερα σήμερα.