Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης».  Αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Δημήτρη Λόη που πάλεψε και ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς αιματολογικούς καρκίνους. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές.

Το νεοσύστατο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» επικεντρώνεται στη μεταγραφική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες. Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών (CBMDP – “Save a Life”, www.xarisezoi.gr) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP). Διευθυντής είναι ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, MD, PhD.

Στην τελετή εγκαινίων του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών “Δημήτρης Λόης” ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης μίλησε για την ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου. Ως ενορχηστρωτής και συντονιστής του έργου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και δήλωσε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έκβαση των προσπαθειών. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Μετά από δύο χρόνια τα καταφέραμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια επεξεργασίας κυττάρων σε όλη την Ευρώπη! Πλέον μπορούμε κι εδώ να δίνουμε αυτά τα ζωντανά φάρμακα στους ασθενείς μας».

H Πρόεδρος του “Choose Life” κα Μάρη Ευγενίδου-Λόη έχοντας στο πλευρό της τις κόρες τους Ασπασία και Μαρία-Χριστίνα, οι οποίες υλοποίησαν το όραμα του Δημήτρη Λόη, ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν να παραδοθεί ένα Έργο Ζωής αναφέροντας συγκινημένη:  «Ευχαριστώ όλους εσάς που βοηθήσατε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες κι έτσι καταφέραμε να παραδίδουμε σήμερα αυτό το έργο ζωής». Η κ. Λόη, αναφέρθηκε στην ιστορία που δημιούργησε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» λέγοντας:

«Τον Ιούνιο του 2016 ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Σε όλη τη διάρκεια, από τη διάγνωσή του μέχρι που έφυγε από τη ζωή, εργαζόταν και σχεδίαζε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν αιματολογικούς καρκίνους. Ονειρεύτηκε έναν κόσμο που κάθε ασθενής θα έβρισκε τον δότη του και θα είχε πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Ευχαριστούμε τους φορείς που πίστεψαν στο όραμά μας και τις εταιρείες Frigoglass, Coca Cola 3E, Βασίλης Μπουγάτσος Α.Ε., Cardlink & Ogilvy που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνετε η δυνατότητα να προωθήσουμε την επιστημονική έρευνα μέσω αυτού του Ινστιτούτου». Απευθυνόμενη στην επιστημονική ομάδα, ευχαρίστησε λέγοντας: «Χαρά, Μαρία, Δημήτρη, Διονυσία, Νατάσσα, Μέμνονα, Νίκο και φυσικά Αλέξανδρε σας παραδίδουμε αυτό το Ινστιτούτο. Το εμπιστευόμαστε σε εσάς. Αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσής μας σε εκείνον. Κάντε το έργο σας όπως εσείς ξέρετε και δώστε ζωή στους συνανθρώπους μας».