Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (HERA) ξεκίνησε επίσημα το έργο της την περασμένη Παρασκευή και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενη στο έργο της Αρχής, η Επίτροπος, ανέφερε ότι θα βοηθήσει στο να κλείσουν τα κενά τόσο με την ετοιμότητα όσο και με τις απαντήσεις της ΕΕ σε κρίσεις υγείας, ενώ τόνισε ότι η HERA θα πετύχει τους στόχους της με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συναίνεση για την ετοιμότητα στην Υγεία σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η στενή συνεργασία μας σε όλη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της COVID-19 και σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας ήταν καθοριστικής σημασίας για τη δική μας επιτυχημένη απάντηση στη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και γενιές». «Συμφωνούμε επίσης ότι η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «με την πανδημία της COVID-19, έπρεπε να εφεύρουμε νέα όργανα,για τη δημιουργία ad hoc λύσεων. Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τι θα μπορούσε να έχει κάνει πιο αποτελεσματική την απάντησή μας στην COVID-19» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «κάθε λεπτό μετρά σε μια κατάσταση σαν την πανδημία».