Τις πύλες του ανοίγει σήμερα το 77ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το οποίο διεξάγεται από 6 έως 9 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Έχουν προσκληθεί και θα λάβουν μέρος διεθνείς προσωπικότητες με αναγνωρισμένο επιστημονικό κύρος από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με αφορμή τους εορτασμούς για την Επανάσταση του 1821 Έλληνες Ορθοπαιδικοί της Διασποράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην τελετή έναρξης έχει προσκληθεί και θα μιλήσει με θέμα «Lord Elgin’s Plunder of the Parthenon Marbles» ο διάσημος Βρεττανός δικηγόρος Mark Howard Stephens, ο οποίος έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του «Commander of the most excellent order of the British Empire – CBE» και ο οποίος δραστηριοποιείται παγκόσμια για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Δρ Θεόδωρος Π. Κορμάς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το φετινό Συνέδριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των ασθενών μας και στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ ελκυστικό αφού καλύπτει όλες τις εξειδικεύσεις, περιέχει εκπαιδευτικές συνεδρίες χρήσιμες για όλους και θα παρουσιασθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Επιστημονικών Εργασιών». Mεγάλη σημασία έχει δοθεί φέτος σε θέματα ασφαλείας των ασθενών και σε αυτά που θα καθορίσουν στο μέλλον την Ορθοπαιδική, όπως Ρομποτική χειρουργική και Πλοήγηση (Robotics and Navigation), Τεχνητή νοημοσύνη, Ορθοπαιδική με μικτή και με επαυξημένη πραγματικότητα (Mixed reality και Augmented reality Surgery), Εκτύπωση ογκολογικών μεγαπροθέσεων με 3D printer.