Για τους εμβολιασμούς, τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό αλλά και για τη φιλοσοφία των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα, μίλησε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο είναι ότι το 90% των πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, προέρχεται από το 30% των ανεμβολίαστων. «Εχθροί μας δεν είναι οι αντιεμβολιαστές ή οι αρνητές εμβολίων.

Εχθρός μας είναι η πανδημία. Και στόχος μας είναι να πείσουμε ακόμα και τον πιο δύσπιστο να εμβολιαστεί», ανέφερε. Σε σχέση με όσους φοβούνται τον εμβολιασμό και τις θεωρίες συνωμοσίας, επισήμανε: «προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται, αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό, που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, είναι μία διάσταση που μάς προβληματίζει».

Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, ανέφερε ότι οι θάνατοι έχουν πλήρη σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. Και για αυτό το λόγο, όσο οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών από εμάς τους τελευταίους μήνες, αυτομάτως θα έχουν και λιγότερους θανάτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού στους μετανάστες, είπε ότι ψηφίστηκε στη Βουλή η δυνατότητα να πάρουν εμβόλια οι ΜΚΟ για τον εμβολιασμό τους, με το σκεπτικό ότι έτσι θα αισθάνονται μεγαλύτερη οικειότητα. Επιπλέον, όπως ανέφερε, δυνατότητα στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας στη χώρα, να μη διώκονται όταν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και στη διάρκεια που θα εμβολιάζονται.