Την ανησυχία του για την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί σους ερχόμενους μήνες στα Δημόσια Νοσοκομεία της Βρετανίας εξέφρασε μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής του κέντρου MRC για την παγκόσμια ανάλυση μολυσματικών νόσων και του Jameel Institute, στο Imperial College London, Νιλ Φέργκιουσον. «Δεν έχουμε βγει τελείως από τη στενωπό ακόμα.

Ίσως δούμε σημαντική αύξηση των μολύνσεων αργότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Φέργκιουσον, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Είμαι αισιόδοξος ότι σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να δούμε ένα σαρωτικό κύμα θνητότητας σε αυτή τη φάση. Το πιο δύσκολο ερώτημα αφορά τη ζήτηση για νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη αρκετές πιέσεις…δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες για διαχείριση ατυχημάτων και εκτάκτων καταστάσεων».

Σημείωσε ότι η Αγγλία έχει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 ημερήσια κρούσματα από τα τέλη Ιουλίου και ότι τέτοιου είδους σταθεροί αριθμοί κρουσμάτων αποτελούν ασυνήθιστο μοτίβο και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν προς τον χειμώνα καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Είπε ότι η ανοσία στον πληθυσμό πιθανόν εξασθενεί παρά ενισχύεται, αλλά ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη σοβαρή νόσηση διατηρείται. Ωστόσο, πολλοί θα μπορούσαν να νοσηλευθούν για ένα ή δύο βράδια, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός τους σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.