Παρά την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, η ποσότητα έντυπων εγγράφων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά 11%, σύμφωνα με έρευνα της CynergisTek το 2018. Αυτή η έλλειψη ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης εμποδίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα επιτρέψει σε εταιρείες και οργανισμούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, εξυπηρετώντας καλύτερα τους ασθενείς.

Η Xerox προτείνει 3 διαδικασίες με τις οποίες οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να πραγματοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό:
1. Διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου εστιασμένου στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πραγματοποίηση εσωτερικού ελέγχου θα βοηθήσει τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης μέσω ενός σχεδίου δράσης. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται ασφαλείς τεχνολογίες – τόσο εσωτερικές όσο και προερχόμενες από αξιόπιστους, εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες – προκειμένου να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να ευνοούν την ταχεία υλοποίηση έργων.
2. Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης δεδομένων των ασθενών

Πέρα από τα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς, η ψηφιοποίηση κάθε εσωτερικής διαδικασίας– από τους φακέλους έως την τιμολόγηση, την επικοινωνία και τα αρχεία – μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία κάθε συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
3. Χρήση της τεχνολογίας για την καλύτερη σύνδεση δεδομένων και συστημάτων με ιατρικά αρχεία.

Ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση και οι εφαρμογές μέσω κινητών συσκευών αποτελούν βασικά συστατικά ενός ψηφιακού μετασχηματισμού. Χειροκίνητες διαδικασίες που βασίζονται στην αυξημένη χρήση χαρτιού αποτελούν στόχο για ψηφιακό μετασχηματισμό. Περίπου το 90% των εγγράφων και αρχείων των ασθενών, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της InstaMed.