Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε χρήστες ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.), κατέδειξε τα εν λόγω άτομα αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, καθώς και στη συνέχεια νοσηλείας ή θανάτου.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ (Οχάιο), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Ψυχιατρικής «World Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 580.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 30.183 είχαν διαγνωστεί με διαταραχές χρήσης ουσιών (ναρκωτικά κ.ά.). Όλοι είχαν πλήρως εμβολιαστεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021 και δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 των εμβολιασμένων (οι λεγόμενες μολύνσεις «breakthrough») ήταν γενικά 7% για εκείνους με διαταραχές χρήσης ουσιών (κυμαινόταν από 7,8% για τα άτομα με διαταραχή λόγω χρήσης κάνναβης έως 6,8% λόγω χρήσης καπνού), έναντι μόνο 3,6% μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς τέτοιες διαταραχές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για λοίμωξη breakthrough αφορά τους χρήστες κάνναβης και μετά κοκαΐνης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αρκετοί χρήστες ουσιών έχουν διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους λόγω των ναρκωτικών και άλλων παθήσεών τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη ενός εμβολιασμένου χρήστη εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη συνύπαρξη χρόνιων νοσημάτων και δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, πράγματα συνήθη στους χρήστες ουσιών.