Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την 3η δόση σε άτομα άνω των 50 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, προϋπόθεση για να γίνει δεκτό από το σύστημα το αίτημα για ραντεβού, είναι να έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση έχει ισχυρή σύσταση από την επιστημονική κοινότητα για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ενδέχεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για νεότερες ηλικίες και ενώ αναμένονται νέα δεδομένα από άλλες χώρες.

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα που δίνουν ελευθερίες στους εμβολιασμένους, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε». Για την πορεία της επιδημίας στη χώρα είπε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην

Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000, ανέφερε. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, είπε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι έχουν στο εξής μία μεγαλύτερη ελευθερία, ωστόσο όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον μεγάλο συγχρωτισμό.