Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει για αύριο Τρίτη 12 Οκτωβρίου, αποφάσισαν οι Ιδιωτικοί Φορείς ΠΦΥ, μετά από τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων τους στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο Υπουργός Υγείας έκανε ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ ενημέρωσε ότι πιστεύει ότι το μέτρο του claw back είναι άδικο.

Ζήτησε να υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων και ζήτησε να έχει μία παράταση χρόνου έως τις 30/10/2021 για να απαντήσει, για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, πέραν της υφιστάμενης έξτρα χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021). Ζητήθηκε η ελάττωση της προείσπραξης του claw back για το 2021, για την οποία ο Υπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να δεσμευτεί γιατί όπως είπε είναι ζήτημα νομικό.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην μεγάλη μείωση του claw back έως και την κατάργηση του.

Δεσμεύτηκε ότι στις 30/10 ή την 01/11 θα υπάρξει συνάντηση μαζί του για την απάντηση όλων αυτών των θεμάτων που του τέθηκαν. Σε μετέπειτα τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους εκπροσώπους των Ομίλων των διαγνωστικών εργαστηρίων και των φορέων του υγειονομικού μετώπου αποφασίστηκε να ανασταλεί η κινητοποίηση στις 12 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε ότι από την επόμενη κιόλας μέρα της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, εάν δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματά του κλάδου ή εάν δεν έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση, οι φορείς θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.