Για μονοκλωνικό αντίσωμα που πρόκειται να μελετηθεί για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό, μίλησε στο Πρακτορείο Fm , ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ανέφερε, από μελέτες για το εν λόγω μονοκλωνικό αντίσωμα, έχουν ήδη προκύψει θετικά αποτελέσματα για ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και είναι πιθανόν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με προχωρημένη COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση, ή για ασθενείς με long covid.

H συγκεκριμένη μελέτη θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής που έγινε από την Ομάδα Εφηρμοσμένης Εξελικτικής Ιολογίας της οποίας προΐσταται ο κ. Μαγιορκίνης, και θα προσπαθήσει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Θα ερευνηθεί επίσης η πιθανή συσχέτιση του κορονοϊού σε βάθος χρόνου με ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο κ. Μαγιορκίνης, ο κορονοϊός «ξυπνάει» ρετροϊούς που είναι ενσωματωμένοι στο γονιδίωμα μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα.

Η παρενέργεια αυτής της αφύπνισης μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου η εμφάνιση ασθενειών όπως καρκίνος, λύκος, ή σκλήρυνση κατά πλάκας, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. «Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο καλά θεμελιωμένη αιτία καρκίνου πριν από το κάπνισμα, ήταν οι ιογενείς λοιμώξεις. Για παράδειγμα ο ιός της ηπατίτιδας μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο στο συκώτι. Ή ο HIV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ασθενείς που προσβάλλει», ανέφερε.