Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη χώρα μας και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής αναφέρει ότι «Σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες προκλήσεις, στη χώρα μας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προωθούν το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά, την απαξίωση των δημόσιων δομών και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ μέσω συμπράξεων του Δημοσίου με επιχειρηματίες υγείας .

Σε συνδυασμό με την δρομολογημένη ‘μετάλλαξη’ του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, αυτό που προδιαγράφεται για την ΠΦΥ είναι υποχώρηση του δημοσίου τομέα, μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αμιγώς ιδεοληπτικά κίνητρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα, υπονόμευσε το ρόλο της ΠΦΥ στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, περιόρισε το ρόλο των δημόσιων δομών ( ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) μόνο στη δειγματοληψία διαγνωστικών τεστ και στον εμβολιασμό, δεν τις στήριξε με προσωπικό αλλά, αντίθετα, τις αποψίλωσε μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε από την -αποτυχημένη – προσπάθεια να κλείσουν , στην πλήρη εγκατάλειψη τους μέχρι να λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. . Είναι χαρακτηριστικό της αβελτηρίας και των παλινωδιών της ηγεσίας του Υπ. Υγείας το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την προκήρυξη πρόσληψης 1.935 ατόμων με σκοπό τη στελέχωση των, δεν έχουν ακόμα προκύψει ούτε οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων , ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον τους και την εργασιακή ανασφάλεια στους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν σ’ αυτές.