Με στάσεις σε 7 λιμάνια ολοκληρώθηκε ένα ακόμη ταξίδι πρόληψης από το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ «Mε Οδηγό το Διαβήτη», ένα ταξίδι ζωής και προσφοράς με αποδέκτες τους νησιώτες της χώρας μας. Μια ομάδα εκλεκτών επιστημόνων έριξε άγκυρα σε Πάτμο, Φούρνους, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κίμωλο και Μήλο, εξετάζοντας 800 άτομα και ενημερώνοντας ακόμη περισσότερους για τον διαβήτη και τον εμβολιασμό. Η ανάγκη μεγάλη και φάνηκε από τις ουρές που σχημάτιζαν οι κάτοικοι που ήθελαν να εξεταστούν.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας υπήρξε ο Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, ο οποίος έλαβε μέρος στο ταξίδι για 5η χρονιά, με στόχο όπως λέει και ο ίδιος την προσφορά βοήθειας σε «ανθρώπους ξεχασμένους από τη γραφειοκρατία μιας Ελλάδας που όσο πολύ και αν μας πληγώνει, την αγαπάμε με πάθος. Περήφανα γηρατειά, με δύσκολο και ανασφαλή χειμώνα, συχνά αποκλεισμένα από τον καιρό, αλλά και από πολλές υπηρεσίες του σύγχρονου πολιτισμού».

«Τεράστια η κούραση, μα η χαρά της προσφοράς και η ανταπόδοση της αγάπης από ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες ακόμη μεγαλύτερη», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λέπουρας. Κατά τη διάρκεια των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν 30 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη, γεγονός που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά στην πράξη τον σκοπό και τη χρησιμότητα αυτής της αποστολής. Η ποδολόγος, επιστημονική συνεργάτης Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Ιωάννα Τζανάκη, αντιμετώπισε τρία σοβαρά περιστατικά διαβητικού ποδιού, ενώ με θλίψη διαπίστωσε το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους κατοίκους των περιοχών αυτών για τους κανόνες πρόληψης του διαβήτη.