Η θρόμβωση είναι μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι διατρέχουν 4-6,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν από τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο το γεγονός είναι υποτιμημένο από γιατρούς και ασθενείς και για αυτό κρίνεται απαραίτητη η όσο το δυνατόν ευρύτερη γνωστοποίηση του παραπάνω κινδύνου καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπισή της. Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Αλ. Τσελέπης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Ένας στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση, ανέφερε ο Ν. Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, και Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ. Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) εμφανίζεται υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Η θρόμβωση μπορεί να καθυστερήσει την αγωγή για τον καρκίνο, να επιβαρύνει την εξέλιξη και την πρόγνωση του καρκίνου και κατά συνέπεια να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο μπορεί να προληφθεί ή να διαγνωσθεί έγκαιρα. Τρεις θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητά να αναπτύξει ένας ογκολογικός ασθενής φλεβική θρόμβωση: ο τύπος καρκίνου με τον οποίο έχει διαγνωστεί, ο τρόπος αντιμετώπισης του και παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως πχ ατομικό ιστορικό, σωματικό βάρος, κάπνισμα κοκ.

Είναι σημαντικό, αφενός οι ασθενείς να ενημερώνονται για τα συμπτώματα της θρόμβωσης και αφετέρου οι ογκολόγοι να αξιολογούν εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή, εκτιμώντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης ο οποίος θα πρέπει να επαναξιολογείται κατά την πορεία της νόσου, κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να υποβάλλεται ένα ογκολογικός ασθενής πριν τη χημειοθεραπεία προκειμένου να διαγνωσθεί ο κίνδυνος ή η ύπαρξη μιας θρόμβωσης, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι η αξονική τομογραφία, η καρδιολογική εκτίμηση και οι εξετάσεις αίματος αρκούν για να εντοπισθεί κάτι τέτοιο.

«Χρειάζονται εξειδικευμένες δομές και δίκτυα γιατρών και νοσηλευτών ώστε να αυξηθεί η εγρήγορση για τον κίνδυνο της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, να εφαρμόζεται ασφαλής και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη και θεραπεία στους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς να επιβαρύνεται το πρόγραμμα της αντικαρκινικής θεραπείας, των χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και η ψυχολογία των ασθενών», δήλωσε ο Γρ. Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sorbonne. Σημείωσε δε ότι παρότι έχει κατατεθεί στο Υπουργείο πρωτόκολλο εκτίμησης κινδύνου θρόμβωσης σε ασθενείς με καρκίνο από το 2016, ακόμα αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Η δυνατότητα της εύκολης μετάβασης από τα χορηγούμενα με υποδόριες ενέσεις αντιπηκτικά στα νέα αντιπηκτικά από του στόματος, επιτρέπει σήμερα την προσαρμογή της αντιπηκτικής αγωγής ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς, αλλά και το στάδιο της νόσου του, επεσήμανε ο Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής και Αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Μίλτος Ματσάγκας.