Την απόφαση της γερμανικής εταιρείας CureVac να αποσύρει την αίτηση για μελλοντική έγκριση του εμβολίου CVnCoV κατά της  COVID-19 από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Οργανισμός.

Σε επιστολή της στον ΕΜΑ, την οποία δημοσιοποίησε ο οργανισμός, η CureVac ενημερώνει ότι «θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στη δεύτερη γενιά για το οποίο εργάζεται από κοινού με τη βρετανική GSK και ως εκ τούτου θα αποσύρει το παρόν εμβόλιο από την τρέχουσα διαδικασία εξέτασης του ΕΜΑ».  Ωστόσο η CureVac αναφέρει πως οι κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για το εμβόλιο CVnCoV θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν όπως είχε σχεδιαστεί, και σημειώνει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταθέσει νέα αίτηση στο μέλλον.

Η επιτροπή για φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του ΕΜΑ ξεκίνησε να εξετάζει δεδομένα για το εμβόλιο της CureVac τον Φεβρουάριο του 2021.

Μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας, ο ΕΜΑ είχε λάβει εργαστηριακά δεδομένα, δεδομένα από εν εξελίξει κλινικές δοκιμές, πληροφορίες για την ποιότητα και τη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου και το σχεδίου διαχείρισης κινδύνου της εταιρείας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ, παρά την επίσπευση της εξέτασης των δεδομένων, παρέμεναν ανοιχτά ζητήματα καθώς τα αποτελέσματα της κυρίως μελέτης έδειχναν πως το εμβόλιο είχε χαμηλή απόδοση στους ενήλικες. Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου των δοκιμών της τον Ιούνιο έδειξαν πως το εμβόλιό της προστατεύει από την Covid σε ποσοστό 47%.

Ο ΕΜΑ αναφέρει πως όσα άτομα έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της CureVac καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές της χώρας διαμονής τους  για τυχόν ερωτήσεις για το καθεστώς εμβολιασμού τους και την δυνατότητα τους να ταξιδέψουν.