Σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ανέδειξε την υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας σε σύγκριση με την ΕΕ και με ομοειδείς χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Πορτογαλία (που έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας και στέρησης εργασίας-μισθού).

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε τη πολιτική βούληση να εξετάσει έγκαιρα και σοβαρά αυτό το φαινόμενο και να αναλυθούν μέσα από μια επιστημονική-κοινωνική έρευνα οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμών στο εσωτερικό της χώρας (ανά Περιφέρεια, Νομό, Δήμο, ηλικιακές ομάδες, μορφωτικό επίπεδο, επαγγέλματα κλπ). Με στόχο να γίνει στη συνέχεια, μετά την διερεύνηση των αιτιών, μια στοχευμένη, πειστική και αποτελεσματική παρέμβαση που θα ενθάρρυνε τον εκούσιο και καθολικό εμβολιασμό».

Γιατί, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «με άλλο επικοινωνιακό μήνυμα απευθύνεσαι σε μαθητές και φοιτητές, με διαφορετικό σε νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και με άλλο σε θρησκευόμενους ανθρώπους της 3ης ηλικίας. Οι οποίοι μάλιστα, με το 25% των πολιτών άνω των 80% ετών ανεμβολίαστο (όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 100%), αποτελούν την κύρια ‘δεξαμενή’ σοβαρών νοσηλειών και θανάτων καθημερινά».

«Αντί λοιπόν για μια ριζική επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος με πειθώ και διασφάλιση συναινέσεων, η κυβέρνηση επέλεξε τη γραμμή του τιμωρητισμού των ανεμβολίαστων και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, η οποία, εκτός από το μεγάλο υγειονομικό ρίσκο που έχει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χώρων μαζικής διασκέδασης σε περίοδο έξαρσης κρουσμάτων, ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης μερίδας της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία και στους θεσμούς της».