Την έγκριση εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο θα ΄΄εχει φυτική προέλευση, ετοιμάζεται να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του Καναδά, η εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας του καπνού και εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται η τιμή του και η ευκολία στη μεταφορά και την αποθήκευσή του, σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Σημειώνεται ότι στην Medicago έχει μερίδιο 25% η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Γι’ αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca. «Όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί ξαφνικά, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμφωνα με τους «Financial Times».