Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν χθες Τετάρτη ότι τα διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 έχουν εξαντληθεί, με τον επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της COVID-19 στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας, Γιάαπ Άικελμπομ να δηλώνει ότι «Είμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας».

Η Ολλανδία όπως και η Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, ανήκουν στις χώρες της Ευρώπης που εμπνέουν τη μεγαλύτερη ανησυχία όσον αφορά την επιδημιολογική τους κατάσταση. Στην Ολλανδία καταγράφηκαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα ο υψηλότερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός έχει αιφνιδιάσει τις αρχές της χώρας, δεδομένου ότι  το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε προχθες ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 110.000 μέσα σε μία εβδομάδα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Αυξάνονται επίσης οι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Το νέο κύμα ξεκίνησε λίγο αφότου η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα μέτρα, τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα επέβαλε μερικό λοκντάουν ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 8 το βράδυ.