Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, διοργάνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της καμπάνιας της #Tosomasoumilaei. Στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τον σκοπό αυτό, το κοινό του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ζωντανά από ένα Avatar, όπου η ψηφιακή φιγούρα ειδικού ιατρού – ρευματολόγου απαντούσε άμεσα σε όλες τις ερωτήσεις τους σχετικά με τις ρευματοπάθειες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) κα Ευαγγελία Καταξάκη, δήλωσε σχετικά: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ρευματικά νοσήματα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Για αυτό τον λόγο, είναι εξόχως σημαντικές οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού. Η καμπάνια της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας #Tosomasoumilaei, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός avatar που έχει τη μορφή ενός ιατρού – ρευματολόγου, να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κοινού σε πραγματικό χρόνο, καθώς το κοινό μπορεί να συνομιλήσει με το avatar». Υπολογίζεται ότι οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι πάνω από 200 και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές.

Μόνο στην Ευρώπη πάσχουν από ρευματικά νοσήματα 103 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι. Τα νοσήματα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και προκαλούν πόνο και ανικανότητα. Αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.