Η Sandoz, θυγατρική της Novartis, ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά των σκευασμάτων κεφαλοσπορινών της GSK. Με αυτήν την συμφωνία, η Sandoz αποκτά τα δικαιώματα τριών καθιερωμένων brand σε περισσότερες από 100 αγορές, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ηγετική της θέση στα αντιβιοτικά φάρμακα. Το 2020, οι συνδυασμένες πωλήσεις των τριών αυτών σκευασμάτων ανήλθαν σε περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. στις αντίστοιχες αγορές τους.

«Τα αντιβιοτικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων συστημάτων υγείας και κεντρικό πυλώνα της προσφοράς της Sandoz στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Richard Saynor, CEO της Sandoz. «Η επιτυχημένη και έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής συμφωνίας αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της δέσμευσης της Sandoz να παραμείνει κορυφαίος προμηθευτής αυτών των τόσο απαραίτητων φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Οι κεφαλοσπορίνες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι αντιβιοτικών φαρμάκων βάσει των παγκόσμιων πωλήσεων και αυτή η εξαγορά συμπληρώνει την κορυφαία θέση μας στα γενόσημα σκευάσματα πενικιλινών, το άλλο σημαντικό κομμάτι. Επιπλέον ανοίγει το δρόμο για περισσότερες συνέργειες με γνώμονα την αυξημένη παρουσία μας στις αγορές».
Από τη συμφωνία εξαιρούνται δικαιώματα για συγκεκριμένα brands που είχαν ήδη εκχωρηθεί από την GSK στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Γερμανία. Η GSK διατηρεί επίσης πλήρη δικαιώματα των brand στην Κίνα (εξαιρουμένης της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), την Ινδία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο καθώς και για συγκεκριμένα brands στην Ιαπωνία. Το Μάιο, η Sandoz ανακοίνωσε τα σχέδιά της που αφορούν την επένδυση περισσοτέρων από 150 εκατομμυρίων Ευρώ στο μοναδικά καθετοποιημένο δίκτυο παραγωγής αντιβιοτικών στην Ευρώπη.