Την εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα μπορεί να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου, εξέφρασαν ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο Γερμανοί επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, σε συνέντευξή τους στην «Καθημερινή». «Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

«Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημείωσε η Οζλέμ Τουρετσί.

Ο Ουγκούρ Σαχίν επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μελάνωμα. Εξήγησε ότι τα εμβόλια έχουν στόχο να αποτρέψουν τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο ειδικά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις: «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο. Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο».