Κατά την εισήγησή του στο ««Forum για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας», ο τομεάρχης  Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε σε τρεις παρεμβάσεις πολιτικής Υγείας που πρέπει να γίνουν στην παρούσα φάση στη χώρα μας:

α) Εγκατάλειψη της γραμμής του τιμωρητισμού και των εκβιασμών που ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα – διερεύνηση των βαθύτερων αιτίων για τις αποκλίσεις στον εμβολιασμό που παρατηρούνται στη χώρα και δράσεις Αγωγής Υγείας στην κοινότητα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος και να «εμβολιάσουμε» με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία.

β)Νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-ΚΥ και πολυετές πλάνο 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, μαζί με ένα νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες. Μόνο έτσι θα δοθεί ένα «σήμα» ευστάθειας και βιωσιμότητας για το δημόσιο σύστημα υγείας και το ανθρώπινο δυναμικό του.

γ) Αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων χωρών (πχ Γαλλία) στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από την αγορά φρεγατών και αεροσκαφών, μπορούμε να πάρουμε τεχνογνωσία για την εμπλοκή της ΠΦΥ και των οικογενειακών γιατρών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα περιστατικών covid, για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για σύγχρονα ψηφιακά «εργαλεία» ανίχνευσης ασθενών υψηλού κινδύνου, για τη μη πολιτική εκμετάλλευση των εμβολιασμών από την κυβέρνηση.

Ο κ. Ξανθός τόνισε επίσης, ότι «όσο δεν ‘χτίζεται’ παγκόσμια συλλογική ανοσία μέσω της ‘απελευθέρωσης της πατέντας’ των εμβολίων, τόσο τα ‘υγειονομικά σύνορα’ είναι διάτρητα και ο στόχος του ‘ανοσιακού φραγμού’ σε εθνικό επίπεδο παύει πρακτικά να έχει νόημα».