Η έννοια της «Υγείας Ακριβείας», που αποτελεί το επόμενο βήμα από την Ιατρική Ακριβείας, σημαίνει την πραγματική υγεία που έχει ένα άτομο και όχι τη φαινομενική υγεία  και για να επιτευχθεί πρέπει να γνωρίζουμε το γονιδιακό υπόβαθρο κάθε ατόμου, τόνισε η Ασημίνα Χιωνά,MSc, PhD Doctor of Biochemistry / Molecular Biology, Business Development Manager, Center for Preventive Medicine & Longevity, BIOIATRIKI HEALTHCARE Group, μιλώντας στο Cancer Week.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με μια μεγάλου εύρους μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics το 2015, το γονιδιακό υπόβαθρο του ατόμου είναι κατά 50% υπεύθυνο για όλες τις χρόνιες παθήσεις του. Το Polygenic Risk Score είναι ένα DNA τεστ που αποτελεί την επιτομή της γενετικής έρευνας. Εκτιμά το γενετικό ρίσκο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών εξετάζοντας μικροδιαφορές στο DNA μας-γονιδιωματικές παραλλαγές ή πολυμορφισμούς. Μπορούμε να σκεφτούμε το τεστ αυτό ως έναν επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου που δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί με άλλες εξετάσεις και θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στην εξατομίκευση του προληπτικού πλάνου των εξεταζόμενων.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ μικρού αριθμού χωρών, όπως η Φινλανδία, μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γερμανία, στις οποίες πραγματοποιείται το  Polygenic Risk Score. Το PRS μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια ασθένεια. Συνεπώς, το μεγάλο όφελος του PRS είναι ότι επιτρέπει στο άτομο εγκαίρως στη ζωή του να γνωρίζει την «Αχίλλειο πτέρνα» του και να «συλλάβει» μια ασθένεια πολύ πριν αυτή εμφανιστεί.