Για τις νέες θεραπείες όγκων που σχετίζονται με τη νόσο VHL, μίλησε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Όθωνας Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια του Cancer Week Conference.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πολύπλοκη διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται ένας καρκινικός όγκος και στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλα όργανα, τονίζοντας ότι βασικός «ενορχηστρωτής» αυτής της διαδικασίας είναι η πρωτεΐνη HIF. Στους ασθενείς με το σύνδρομο VHL, λείπει η VHL πρωτεΐνη που εξουδετερώνει τον παράγοντα  HIF, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασθενείς να αναπτύσσουν όγκους σε διάφορα όργανα, με συχνότερα το νεφρό, τον εγκέφαλο (αιμαγγειοβλάστωμα) και το πάγκρεας. Η θεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Οριζόντια παρέμβαση με φάρμακα που μπλοκάρουν τη λειτουργία του παράγοντα HIF.  Κάθετη παρέμβαση με μόρια που σφηνώνουν ανάμεσα στον παράγοντα HIF και το μόριο ARNT εμποδίζοντας τη διαδικασία ανάπτυξης των όγκων. Τέτοιου είδους θεραπείες έχουν ήδη πάρει έγκριση από τον FDA, και τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουν μειώσει κατά 40% τον καρκίνο του νεφρού, κατά 60% το αγγειοβλάστωμα και κατά 70% τους ενδοκρινικούς όγκους.

Ωστόσο σε φάση 3 βρίσκεται και κλινική μελέτη για ένα νέο φάρμακο που αφορά  συνδυαστική αναστολή του παράγοντα HIF, που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ είναι και πολύ καλά ανεκτό από τους ασθενείς, είπε ο κ. Ηλιόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε δε, ότι  εκτός από τον καρκίνο του νεφρού, το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να υποστρέψει καρκίνους στον εγκέφαλο, τον προστάτη, στις ωοθήκες αλλά και στον πνεύμονα.  Επιπλέον, στο απώτερο μέλλον θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού καθώς και να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες.