Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου της κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η εταιρεία Valneva.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η δοκιμή εκπλήρωσε τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης», και ότι σε σύγκρισή του με το εμβόλιο της AstraZeneca, έδειξε υπεροχή ως προς τον μέσο όρο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων  καθώς και αντιστοιχία ως προς τα ποσοστά ορομετατροπής (SCR, άνω του 95% στις δύο ομάδες εμβολιασμού), δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση (δηλαδή την 43η ημέρα) στους ενήλικες 30 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι  ένα μήνα νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε το συμβόλαιο της με την εν λόγω εταιρεία για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της. Το γεγονός είχε προκαλέσει την πτώση της μετοχή της Valneva στο χρηματιστήριο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, η μετοχή της Valneva απογειώθηκε κατά 30% με το άνοιγμα στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Μισή ώρα αργότερα, ο τίτλος της εταιρείας βρισκόταν στο +31,75% (15,81 ευρώ) σε μία αγορά σε πτώση (-0,88%).