Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αδιαφάνεια στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης. Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας των εξαρτήσεων είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, χωρίς τήρηση βασικών προδιαγραφών, συχνά εκμεταλλευόμενα τη δυσχερή θέση και την απόγνωση των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Για το φαινόμενο έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία τους οι επαγγελματίες του χώρου και έχουν υπάρξει πολλαπλές καταγγελίες πολιτών, και σχετικοί έλεγχοι/πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.).

Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των δομών κατά των εξαρτήσεων είναι ο ν.4139/13 και συγκεκριμένα το άρθρο 58. Προκειμένου να ελεγχθεί το παραπάνω πρόβλημα, και μετά από σύσταση πορίσματος του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., το Υπουργείο Υγείας προχώρησε το 2019 σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και στη συνέχεια σε Υπουργική Απόφαση που μεταξύ άλλων, προέβλεπε κυρώσεις για τις ιδιωτικές δομές που λειτουργούν χωρίς άδεια που περιλαμβάνουν «ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των οικείων μονάδων, ποινή φυλάκισης για τα υπεύθυνα νομικά ή φυσικά πρόσωπα και διοικητικό πρόστιμο από 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ.

Ο Υπουργός ερωτάται σε ποια φάση βρίσκεται ο έλεγχος του ιδιωτικού τομέα στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, πόσες αιτήσεις αδειοδότησης έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης και πόσες/ποιες δομές έχουν αδειοδοτηθεί, καθώς και εάν έχει υπάρξει έλεγχος για τις δομές που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς σχετική αδειοδότηση.