Στο κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η AstraZeneca κατά της Covid-19, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου και μέλος Δ.Σ. PIF, μιλώντας στο πάνελ «Βέλτιστες πρακτικές ESG και στρατηγική για την κλιματική κρίση» του Καθημερινή 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit. Όπως είπε, η εταιρεία «βρίσκεται σε ένα μεγάλο κλινικό πρόγραμμα, που καλύπτει από την προφύλαξη από την Covid μέχρι τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται».

Για το πότε αναμένεται η έγκριση του κοκτέιλ αντισωμάτων είπε πως νεότερα θα έχουμε τους επόμενους μήνες, υπενθυμίζοντας πως ο ΕΜΑέχει ξεκινήσει η κυλιόμενη αξιολόγησή του, ενώ η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα και στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για έγκριση έκτακτης χρήσης. Ωστόσο, η κ Χουλιάρα τόνισε ότι τα υπό ανάπτυξη φάρμακα δεν αναιρούν τη σημασία του εμβολιασμού.

«Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, αλλά και μελλοντικά είναι το εμβόλιο. Είναι ένα μάθημα που μας έχει δείξει η πανδημία για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και για το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσα εμβόλια αποτελεσματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» είπε, προσθέτοντας πως «ναι μεν θα πρέπει να μιλάμε για θεραπείες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο όπλο είναι το εμβόλιο». Αναφερόμενη στην πανδημία πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τον πόλεμο, αλλά έχουμε κερδίσει μία σημαντική μάχη: αυτή των εμβολίων…. είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε και τον πόλεμο».