Τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 στη χώρα μας, παρουσίασε χθες σε έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Η μελέτη εκπονήθηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, χρησιμοποίησε δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η μελέτη εκπονήθηκε για να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, αλλά και για να καταρριφτούν παρερμηνείες των επιστημονικών δεδομένων που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις και άρνηση εμβολιασμού. Εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από COVID-19, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από COVID-19 για όλες τις ηλικίες. Ειδικότερα, με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 θάνατοι, 5.560 εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Θα είχαμε αποφύγει 1200 θανάτους στη χώρα μας εάν είχαμε εμβολιασμό στο 95% του πληθυσμού μας σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω έως τα μέσα Ιουλίου, τόνισε ο καθηγητής. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα θανάτου μεγαλύτερο είναι το όφελος στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα, 90% προστασία δίνει αυτό της Pfizer, 97% της Moderna, 94% της Astrazeneca και 72% της Johnson & Johnson. Για την εισαγωγή σε ΜΕΘ, η προστασία είναι της τάξης του 95%. Σχετικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα» ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρήθηκε και μετά την εμφάνιση της. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα ήταν από 92% έως 98% πριν και από 71% έως 96% μετά. Υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
«Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά. Περισσότερα από 6.500.000.000 δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πλέον αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα», είπε κλείνοντας την παρουσίαση του ο καθηγητής.