Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και παράλληλα το ποσοστό θετικότητας άγγιξε το 1,35%, με σταθερό αριθμό τεστ, δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα αυξήθηκαν κατά 30% και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία η θετικότητα είναι ακόμα πιο υψηλή, ενώ τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, με κάλυψη των κλινών ΜΕΘ κατά 90%. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή δεν αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, ανεμβολίαστοι είναι και οι περισσότεροι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με υποστήριξη οξυγόνου. Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στην κακή επιδημιολογική κατάσταση σε Μαγνησία, Γρεβενά και Ημαθία, αλλά και στην αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ επεσήμανε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει αυξηθεί σημαντικά» και εκτίμησε ότι «φέτος τον χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή εβδομάδα (17% την τελευταία) και ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 8%, έναντι μείωσης 9% την προηγούμενη εβδομάδα. Τόνισε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τα δεδομένα στην παρούσα φάση, ενώ εκτίμησε ότι τον Νοέμβριο, η εικόνα θα είναι καλύτερη.