Στην αλλαγή στην καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών στην εποχή της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής A στη Α’ Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», μιλώντας στο Cancer Week.

Σύμφωνα με το γιατρό οι ασθενείς με καρκίνο φάνηκε από τις πρώτες μελέτες έναντι της νόσου Covid19 είναι πιο ευαίσθητοι στην λοίμωξη με Covid19. Μάλιστα, οι αιματολογικές κακοήθειες έδειξαν ότι έχουν τη χειρότερη πρόγνωση και έπεται ο καρκίνος του γαστρεντερικού κ.λπ. ενώ σε πολύ χειρότερη κατάσταση ήταν οι μεταστατικοί ασθενείς. Παρατηρήθηκε επίσης, ότι η επίπτωση ακόμα και των ασθενών με ιστορικό καρκίνου ήταν παράλληλη με αυτούς που είχαν ενεργό κακοήθεια σε αντίθεση με τους μη καρκινοπαθείς ασθενείς που είχαν χαμηλή επίπτωση.

Επιπροσθέτως,  όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, η έλλειψη επικοινωνίας με τους γιατρούς τους, η αδυναμία για την προμήθεια των φαρμάκων τους, η κοινωνική απομόνωση, η δυσκολία στην παροχή υπηρεσιών υγείας, τα προβλήματα στην καθημερινότητα τους, στην διατροφή τους, η αϋπνία, το άγχος, η στενοχώρια και η μοναχικότητα που βιωσαν οι ασθενείς με καρκίνο εν μέσω πανδημίας επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και αντίληψη των προβλημάτων και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να γνωρίζουμε επαρκώς τις ακριβείς επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών με καρκίνο.