Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματική κατά 95,6% κατά των συμπτωματικών μορφών της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με κλινική δοκιμή φάσης 3 που έγινε από τις εταιρείες.

Στην δοκιμή φάσης 3, συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι άνω των 16 ετών και η δοκιμή της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους έγινε κατά τη διάρκεια περιόδου κατά την οποία το κυρίαρχο στέλεχος του νέου κορονοϊού ήταν το Δέλτα. Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν πραγματική ενισχυτική δόση και σε αυτούς καταγράφηκαν πέντε κρούσματα μετά από περίοδο 2,5 μηνών. Μεταξύ των υπολοίπων που έλαβαν placebo, υπήρξαν 190 κρούσματα. Όσοι μετείχαν, έλαβαν τρίτη δόση κατά μέσο όρο 11 μήνες μετά τη δεύτερη. Η μέση ηλικία ήταν τα 53 χρόνια και ελαφρά κάτω του 25%, άνω των 65 ετών.

Η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. «Πιστεύουμε ότι οι ενισχυτικές δόσεις έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά. Οι δύο εταιρείες είπαν ότι έστειλαν τα αποτελέσματα στις υγειονομικές αρχές ΗΠΑ και Ευρώπης.