Για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα καλούνται επιστήμονες που εμπλέκονται στον τομέα της ογκολογίας να προσεγγίσουν το αινιγματικό θέμα της επιβίωσης, στην 3η Επιστημονική Ημερίδα Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, που διοργανώνει το Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.)
της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ο όρος επιβίωση χρησιμοποιείται συστηματικά για την ασθένεια του καρκίνου, ενώ δεν συναντάται, τουλάχιστον τόσο συχνά, σε άλλες νόσους. Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι στην ασθένεια του καρκίνου όλο και πιο σπάνια αναφερόμαστε στο δίπολο ασθένεια-υγεία. Τη θέση της υγείας την έχει αντικαταστήσει ο όρος ποιότητα ζωής, η οποία μοιάζει να αποτελεί μέρος του ορισμού της επιβίωσης.

Οι ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους και επιβίωσαν της ασθένειάς τους συχνά βιώνουν αισθήματα αβεβαιότητας, φόβους επανεμφάνισης της νόσου, αλλαγές στο σώμα τους, στην εκπαιδευτική ή επαγγελματική τους πορεία, επιδράσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή, τη σεξουαλικότητα και τις ερωτικές σχέσεις. Χρειάζεται να δούμε τον ασθενή ως ζων υποκείμενο και να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μια τέτοια οργανική επίθεση στο σώμα του μπορεί να ενταχθεί στην προσωπική ιστορία του.

Η κλινική εργασία στην ψυχοκοινωνική ογκολογία επιβάλλει την επεξεργασία αυτών των προβληματισμών γύρω από το θέμα της επιβίωσης σε μια εκ θεμελίων διεπιστημονική προσέγγιση από την ιατρική και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] και στο τηλ: 210 3826600.