Στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο ωοθηκών και την διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρθηκε ο κ. Κίμων Χατζησταματίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ακαδημαϊκός  Υπότροφος Α’ Μ-Γ της Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τον καθηγητή είναι μια νόσος με σημαντικά περιθώρια παρέμβασης. Η επίπτωση του καρκίνου της ωοθήκης κυμαίνεται από 4 – 8 περιστατικά σε πολλές χώρες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την θνησιμότητα. Είναι 8ος   καρκίνος όσον αφορά την σειρά επίπτωσης καρκίνων που απειλούν τις γυναίκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2020 κατάγραψε 313.959 γυναίκες που διαγνώσθηκαν διεθνώς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενώ 207.252 γυναίκες πέθαναν από τον ίδιο καρκίνο σε διεθνές επίπεδο το 2020. Στις βασικές αρχές του Π.Ο.Υ. για την επιτυχία των προγραμμάτων πρόληψης περιλαμβάνεται καταρχάς η τακτικότητα των ελέγχων, η αποτελεσματική θεραπεία η οποία μπορεί να ελαττώσει την θνησιμότητα καθώς επίσης και ο τρόπος ελέγχου που πρέπει να είναι αποδεκτός, ασφαλής και οικονομικός.

Τεστ που αξιολογούνται για χρήση ως προληπτικού ελέγχου είναι οι βιοδείκτες και η απεικόνιση TVS. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι βιοδείκτες CA125 ανακαλύφθηκαν το 1981 ως επίτοπος ενός μονοκλωνικού αντισώματος από ποντικι.

Όσον αφορά το κομμάτι της πρόληψης, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί πρώτα ο τρόπος πρόληψης και εξέτασης διότι, έχει διαπιστωθεί ότι το τεστ δύναται να βγάλει ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε κάποιες γυναίκες.

Όσον αφορά την αποτελεσματική θεραπεία το 58% των γυναικών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνεπώς η 5ετής επιβίωση αγγίζει μόλις το 30%. Ωστόσο, αν η διάγνωση όπως είπε είναι έγκαιρη,, δηλαδή στα αρχικά στάδια τότε, η 5ετής επιβίωση φτάνει στο 93% των γυναικών.